Rutes


Itinerari recomanat

vistadel poble de Pau

Dificultat: mitja

Durada: 3 hores

Observacions: La ruta que us proposem compta amb un especial interès històric.

Indicacions:

Deixarem el vehicles a la plaça de Pau i agafarem el carrer Puig Castellar, que ens permet enfilar-nos per una de les carrerades més importants del Parc Natural: el camí a Sant Pere de Rodes o de la Creu Blanca.

Passarem per l’àrea de repòs. Des d’aquí continuarem cap a la Creu Blanca. També podrem visitar diferents dòlmens durant el camí.

Un cop arribem a la carretera que uneix Vilajuïga amb Sant Pere de Rodes, l’agafarem direcció a Vilajuïga i, després d’uns 300 metres, a l’esquerra, prendrem el camí de mas Margall cap a Pau. Aquest tram és suau i no presenta cap dificultat. El seguirem fins trobar l’àrea de repòs.

El darrer tram fins a Pau el farem pel mateix camí de pujada.

Aquest itinerari ens permet de visitar els dòlmens de puig Margall i els de Vinyes Mortes I i II. Per fer-ho haurem de desviar-nos una mica de la ruta.

Punts d’interès:

  1. El poble de Pau
    El poble se situa al peu del vessant meridional de la serra de Rodes, entre Palau-saverdera i Vilajuïga. Manté el caràcter rural. Malgrat el creixement urbanístic dels darrers anys que ha transformat extensions de conreu en zones residencials, encara podem assaborir productes típics de gran qualitat com l’oli i el vi.
  2. El camí de Sant Pere de Rodes
    El camí de Sant Pere de Rodes o de la Creu Blanca és una important entrada ramadera a la serra de Rodes i a la península del cap de Creus. Cal fixar-se en la generosa amplada que té, ho veurem fàcilment observant les parets de pedra seca que, a banda i banda, delimiten el camí. Al començament podem veure l’enllosat en rastell, que dóna resistència al camí. Anem pujant entre rocam esquistós, contemplant el paisatge de la plana empordanesa amb els aiguamolls i el poble de Pau als peus de la muntanya.
  3. La Creu Blanca
    Es tracta d’una creu del segle XV. Està sobre un ferm pilar d’obra cilíndric. És tallada en pedra calcàrica e color gris clar i la seva alçada -en conjunt- supera els tres metres. És l’únic testimoni de creu monumental de l’antic territori del monestir de Sant Pere de Rodes que ha arribat sencera als nostres dies. A partir de la creu, seguirem l’itinerari marcat per les parets granítiques.
  4. Els dòlmens
    A pocs metres de la Creu Blanca es troba el dolmen que du el mateix nom, encara que força malmès. Més endavant, sobre un planell i a poca distància del puig de l’Home hi ha el sepulcre de corredor del Coll del bosc de la Margalla a 450m. d’altitud. Només conserva dreta la llosa posterior i restes del túmul, sense coberta. S’hi van trobar fragments de ceràmica, de vas campaniforme i un resquill de sílex. L’itinerari permet desviar-nos una mica cap a la carretera en direcció a Vilajuïga, a mig quilòmetre, per visitar els dòlmens de Vinyes Mortes I i II, de dimensions notables i la cista de puig Margall. Haurem de retornar a la ruta marcafa per tornar a Pau pel camí de mas Margall.
  5. El camí de Mas Margall
    Així s’anomena el camí pel qual baixarem cap a Pau. Es tracta d’un corriol d’agradable recorregut. El rec que veurem baixant, a la nostra dreta, és el barranc de l’Infern. Fixem-nos en les barraques circulars de pedra seca.

Altres itineraris

RUTA  DELS DÒLMENS

Els monuments megalítics que es conserven a Pau són una mostra que la història del poblament en aquest paratge es remunta a milers d’anys enrere. Com era la vida d’aquests primers pobladors i la història de l’estudi dels megàlits són l’eix d’aquest itinerari. La visita comprèn diferents espais funeraris prehistòrics i expressions culturals d’època neolítica.

RUTA DEL CAMÍ DE PEREGRINS

Aquest itinerari parteix de l’església de Sant Martí i segueix part del camí que des de l’edat mitjana enllaça el Monestir de Sant Pere de Rodes amb el poble de Pau, seguint el Camí de Sant Jaume. És un camí ample, ben enllosat, i que des de temps molt antics s’ha utilitzat per al trànsit de persones i de bestiar. El recorregut s’atura a diferents punts perquè el visitant pugui observar tant el camí com elements del patrimoni cultural de l’entorn i així conèixer com era la vida quan els peregrins el trepitjaven.

RUTA DE LA TERRA CONREADA

La cultura agrícola de Pau és molt important i es basa principalment en l’explotació intensiva de la vinya i l’olivera. D’aquests cultius en sorgeixen vins i olis de gran qualitat que tenen com a centre de producció i redistribució la cooperativa agrícola, inici d’aquest recorregut.
Associades al conreu de la terra abunden les construccions fetes amb la tècnica de la paret seca, típiques d’aquest paratge. En el recorregut també es poden observar testimonis materials de la tradició agrícola.

RUTA DELS ESTANYS

La ruta s’endinsa a les zones humides de Pau en la que s’alternen estanys intermitents, closes -terrenys tancats de pastura de vaques i cavalls- i masos que ocupen els marges d’antics estanys, que expliquen com al llarg dels segles s’han guanyat terres al mar per a un ús agropecuari.
En aquest entorn es poden veure un bon nombre d’espècies animals i vegetals propis de les zones humides. En època de pluges el nivell freàtic puja i inunda els antics estanys que conformen paisatges de gran bellesa amb una fauna i flora diferents de la resta de l’any.


TORNAR A L’INICI  fletxa
Rutes