El Ple aprova l’adhesió al Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia Sostenible

 

L’Ajuntament de Pau té la voluntat d’avançar cap a la implantació de polítiques que ajudin a reduir la contaminació que tenen com a efecte l’escalfament global. En aquest sentit, cal adoptar programes d’eficiència energètica en àmbits com el transport urbà i l’edificació, a més de fomentar fonts d’energies renovables. És per això que el ple ha aprovat l’adhesió al Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia Sostenible.

Fins ara, el municipi estava adherit al “Pacte d’alcaldes per l’energia sostenible local“, una iniciativa sorgida l’any 2008 per canalitzar i reconèixer la participació del món local en la lluita contra el canvi climàtic, en el qual les localitats adquirien el compromís de reduir en més d’un 20% les emissions l’any 2020.

Davant l’evidència que el canvi climàtic ja era una realitat, l’any 2015 la UE decideix fer un pas endavant i aprova el “Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia Sostenible“, amb el nou compromís de reduir les emissions de CO2 en un 40% fins l’any 2030, així com augmentar la resiliència amb l’adaptació als impactes del canvi climàtic.

Font: Agència comarcal de l’Energia i el Clima de l’Alt Empordà

 

L’objectiu d’aquest nou acord consisteix en aconseguir el compromís de les localitats que s’hi adhereixin d’aconseguir els objectius de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. Davant les diferents conseqüències del canvi climàtic, les autoritat locals encapçalen la lluita per reduir la vulnerabilitat del seu territori, i malgrat que ja s’hagin endegat accions per reduir les emissions, l’adaptació continua sent necessària i indispensable. Les solucions locals han d’ajudar a promoure una energia segura, sostenible, competitiva i contribuir a reduir la dependència energètica dels consumidors més vulnerables. El desafiament de la crisi climàtica només es pot abordar amb un plantejament global, integrat, a llarg termini i, sobretot, basat en la participació de la ciutadania, i és per això que és des dels municipis que cal aplicar polítiques dirigides a l’energia sostenible.

 

Un cop aprovada l’adhesió, l’Ajuntament de Pau ha d’elaborar un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia en un termini màxim de dos anys. L’abast del document respondrà a les directrius que s’estableixi la Comissió d’Energia de la Unió Europea i inclourà un inventari base d’emissions i una avaluació de les vulnerabilitats i riscos al canvi climàtic. Per la realització d’aquestes tasques es comptarà amb el suport de la Diputació de Girona, Coordinadora Territorial del Pacte a les Comarques Gironines.