El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i l’alcalde de Pau, Jaume Isern, acompanyats per la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, i la directora dels Serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez, entre d’altres autoritats, van inaugurar ahir la nova depuradora d’aigües residuals de Pau.
La nova planta, que substitueix la que fins ara estava en servei, té una capacitat de 170 m3/dia, amb un tractament biològic d’aeració prolongada amb cambra anòxica i òxica amb recirculació interna, a més de la instal·lació per al tractament de fangs.
La planta, construïda per l’empresa Rubau Tarrés S.A.U i que ha suposat una inversió de 2,7 milions d’euros, té capacitat per assumir les necessitats de sanejament actuals i futures i garantirà el tractament de les aigües fins a l’eliminació de nutrients, aportant al medi una aigua de sortida de bona qualitat. També s’han dut a terme actuacions per a integrar la planta amb el seu entorn.
La depuradora, que està inclosa en l’actual planificació hidrològica millorarà significativament el tractament de les aigües residuals generades en el municipi, aportant l’aigua degudament tractada al Riutort i contribuint a la millora mediambiental del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
En el marc de les obres de la nova depuradora, s’ha instal·lat d’un parc de generació elèctrica solar fotovoltaica per a autoconsum connectada a la xarxa en baixa tensió interior de la planta, amb una potència total de 40,5 kW.
Sanejament a Catalunya
Actualment hi ha 548 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. Pel que fa la comarca de l’Alt Empordà, hi ha 22 depuradores en servei que donen servei a més del 87% de la població de la comarca. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.