Informació per a la prevenció del mosquit tigre

El mosquit tigre, Aedes albopictus, prové del sud-est asiàtic, és una espècie invasora en expansió i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004. Es tracta d’un mosquit negre, d’entre 2 i 10 mm, amb taques blanques al cap, i ratlles al cos i a les potes. Cal tenir en compte que la picada d’aquest insecte pot arribar a provocar importants brots de malalties tropicals emergents com el dengue, la febre hemorràgica de chikungunya o la malaltia transmesa pel virus del Zika.

El programa de seguiment i vigilància del mosquit tigre posa a l’abast una aplicació mòbil per ajudar als científics i professionals a localitzar i controlar els exemplars. (Podeu descarregar-lo a través del codi QR).

Els ous i les larves viuen en petites basses d’aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Cal evitar la seva proliferació eliminant els llocs amb aigua que estiguin a l’abast, ja que els mosquits tigre tenen un radi d’acció curt. Només 2 de cada 10 dels possibles punts de cria del mosquit tigre es troben a l’espai públic. Per això, en la lluita contra la seva expansió, són tan importants les mesures de vigilància i control que s’impulsen des de les administracions als espais públics com les actituds individuals dels ciutadans, que porten a evitar zones de cria als espais privats.

Recordeu revisar habitualment els llocs on s’acumula aigua per evitar-ne la cria.