Eliminat del terme de Pau un cactus invasor que amenaçava el parc natural del Cap de Creus

 

L’Ajuntament de Pau ha portat a terme, aquest mes de setembre, els treballs d’eliminació d’un cactus invasor que amenaçava en expandir-se perillosament dins dels límits del parc natural de Cap de Creus.

Es tracta de l’espècie Opuntia aurantiaca, una mena de figuera de moro originària de l’Amèrica del Sud, de creixement prostrat i que esdevé molt problemàtica per tenir unes punxes altament penetrants i per la seva capacitat d’expandir-se ocupant grans superfícies de terreny on desplaça la vegetació pròpia de la zona.

Les tasques executades enguany han tingut el suport financer de la Diputació de Girona i han estat executades per personal de la Fundació Altem, significant la culminació de la feina ja iniciada en anys anteriors en els quals també es va actuar damunt de la planta invasora. Així doncs, el 2020 es varen retirar manualment 530  d’aquesta cactàcia, el 2021 se’n sanejaren 750  més, i finalment aquest 2022 s’ha erradicat totalment l’espècie amb l’arrencada de 380  que restaven, repassant alhora els rodals d’anys anteriors i que haguessin pogut rebrotar.

La lluita de l’Ajuntament de Pau envers aquests cactus invasors no acabarà pas aquí. No debades a la part nord del poble s’hi ha detectat una nova espècie de nom Opuntia humifusa –en aquest cas originària d’Amèrica del Nord–, damunt la qual caldrà centrar els esforços d’eliminació en els pròxims anys.