L’Ajuntament de Pau, amb l’ajut de la Diputació de Girona, acompleix la quarta temporada de retirada de cactus invasors

Per quart any consecutiu d’ençà el 2020, l’Ajuntament de Pau, amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, ha estat retirant en espais limítrofs amb el Parc del Cap de Creus fins a cinc espècies de cactàcies invasores i extremadament punxants que amenaçaven en expandir-se en l’àmbit d’aquest espai natural protegit.

De forma concreta es tracta de dues figueres de moro -Opuntia aurantiaca i Opuntia humifusa-, així com altres tres espècies de caràcter arborescent que poden superar els 2 m d’alçada -Cylindropuntia spinosior, Cylindropuntia imbricata i Austrocylindropuntia subulata-, i que al municipi s’havien localitzat distribuïdes en un seguit de rodals que en el seu conjunt ocupaven una superfície de prop de 5.000 m2.

Val a dir que aquestes espècies, si be tenen unes flors molt acolorides i poden presentar a primera vista un cert atractiu, esdevenen molt perjudicials pels ecosistemes en ocupar ràpidament grans extensions de terreny, desplaçant totalment la vegetació autòctona. A banda, les seves espines les fan molt perilloses si són trepitjades pels humans o s’hi refrega la fauna salvatge o els gossos dels qui els passegen.

Així doncs, aquest setembre de 2023 s’ha portat a terme una campanya en la que s’han eliminat de forma manual i amb l’ajut de rasclets prop de 1.000 m2 de rodals de l’espècie Opuntia humifusa, la única que encara resta a la zona. És previst que al llarg dels propers anys 2024 i 2025 se’n retirin prop de 2.000 m2 més, deixant així la zona ja lliure de forma definitiva d’aquestes perilloses plantes.