En aquests darrers mesos s’ha comprovat la presència d’uns petits insectes voladors que al vespre es concentren en grans quantitats al voltant dels punts de llum, i que poden arribar a ser molt molestos. Es tracta de la caparreta vermella Dactylopius opuntiae, espècie de la qual el mascle és volador.
Aquest invertebrat ha arribat atret per les nombroses figueres de moro (Opuntia ficus-indica) que hi ha als voltants del poble, cactus de caràcter invasor del qual la caparreta s’alimenta. El més curiós del cas és que tant la caparreta com la planta de la qual es nodreix són exòtics a casa nostra, provinent ambdós del continent americà.
La caparreta vermella es posa damunt les pales de la figuera de moro i en xucla la saba, de manera que acaba per assecar-les i provocant la mort del cactus. Es tracta doncs d’un clar exemple de lluita biològica no propiciada per l’home, i en la qual un insecte exòtic acaba també amb una espècie vegetal aliena al territori.
Els serveis tècnics municipals i també els de la Diputació de Girona, que han analitzat la situació, recomanen, de moment, no fer res i esperar que la caparreta, un cop hagi eliminat les figueres de moro, no tingui altre remei que marxar cap a altres zones a cercar el recurs, raó per la qual el problema desapareixerà sol. De fet, ens en deslliurarem de dos problemes: el del cactus invasor i el del mateix insecte que provocant-ne la mort,s’haurà quedat sense la seva font d’aliment.